Jin

My photo
"يا الله، اكو مموهون كڤد-مو اونتوق منچينتاي-مو، منچينتاي سياڤا سهاج يڠ منچينتاي-مو، سرتا منچينتاي ڤربواتن يڠ مڠهانتركن داكو اونتوق منچينتاي-مو."- نبي داود اس

Aku Masih Mengharap Rahmat Mu

Saturday, March 13, 2010
"Ya ALLAH, kepadaMU aku mengadu kelemahanku, kekurangan daya-upayaku dan kehinaanku pada pandangan manusia. Ya Arhamarrahimin! Engkaulah Tuhan orang yang ditindas. Engkaulah Tuhanku. Kepada siapakah Engkau menyerahkan diriku ini, kepada orang asing yang akan menyerang aku atau kepada musuh yang menguasaiku? Sekiranya Engkau tidak murka kepadaku maka aku tidak peduli. Namun, afiatMu sudah cukup buatku. Aku berlindung dengan nur wajahMu yang menerangi segala segala kegelapan dan teratur di atas nur itu urusan dunia dan akhirat, daripada Engkau menurunkan kemarahanMu kepadaku atau Engkau murka kepadaku. KepadaMulah aku tetap merayu sehingga Engkau reda. Tiada sebarang daya (untuk melakukan kebaikan) dan tiada upaya (untuk meninggalkan kejahatan) kecuali denganMu."

Tiada siapa yang dapat merasa terlalu rendah dan terlebih hina diri selain mukmin yang selalu merasa hina didepan Khaliqnya.

Dia tak akan terasa hina jikalau manusia lain memanggilnya binatang melainkan Khaliqnya yang menganggap dirinya selayak binatang ternak atau lebih daripada itu. Kalau manusia mengatakan bahawa dia tidak mempunyai perasaan, dia menerimanya dengan redha kecuali Allah mengatakan dia tak punyai jiwa dan perasaan. Kerana perasaannya selalu hidup dengan zikir kepada Allah..dia akan merasa lemah dan longlai jika Khaliqnya membiarkan dirinya keseorang tanpa pertolongan..kerana pertolongan yang dia harapkan itu hanyalah dari Khaliqnya semata bukan kepada makhluk yang diciptakan oleh Khaliqnya.

Itu adalah definisi yang sesuai untuk sesuatu pengharapan yang perlu aku lalui! Perlu aku kecapi agar apa yang kuharapkan nanti tak terbabas dari jambatan Sirat di Hari Akhirat kelak! Aku tidak salahkan Engkau Ya Allah, kerana aku yang bersalah. Biarkan saja air mataku yang tidak tahan ujian-Mu ini menitis dengan apa yang telah Engkau uji perkara yang aku lalui selama ini...biarkan saja ia menitis..

Ya Allah...Walaupun kehidupan ini Engkau jadikan ianya terlalu perit, aku terpaksa menempuhnya demi kebahagiaanku di Hari Akhirat kelak kerana aku tahu semua ini adalah ujian-Mu untuk mengujiku adakah aku selayaknya digolongkan dalam hamba-hamba-Mu yang baik amalannya seperti Engkau nyatakan dalam surah al-Mulk. Aku tidak akan merasa terhina jika aku dimaki, aku tidak akan terasa terhina jika aku ditengking oleh sesiapa sahaja kecuali jika aku di maki dan ditengking oleh-Mu Ya Allah..aku merasa tiada sesiapa lagi hendak aku harapkan sekiranya Engkau melemparkan aku jauh daripada rahmat dan kasih sayang-Mu Oh Tuhan..

Benarkan aku menyeberangi jambatan Sirat-Mu nanti dengan penuh kejiwaan dan perasaan tenang

Ya Allah, Ya Tuhanku..
janganlah kiranya Engkau biarkan aku berbicara dan berbisik pada air jiwa yang berkocak dalam lautan dadaku dan air mataku yang menitis, di mana hatiku akan berkata :

"Ya Allah..adakah tiada lagi pengharapan untuk jiwa yang mati ini kerana aku masih memerlukan rahmat dan maghfirah-Mu, Ya Tuhanku.."

0 comments:

Post a Comment