Jin

My photo
"يا الله، اكو مموهون كڤد-مو اونتوق منچينتاي-مو، منچينتاي سياڤا سهاج يڠ منچينتاي-مو، سرتا منچينتاي ڤربواتن يڠ مڠهانتركن داكو اونتوق منچينتاي-مو."- نبي داود اس

Kenapa menulis ?

Wednesday, December 30, 2009
Assalammualaikum wr. wb.

Ada masanya saya merayau ‘menerjah’ blog - blog di alam maya . Meluangkan masa membaca hasil tulisan para bloggers. Ada yang begitu dewasa dan matang , sarat dengan ilmu dan pencerahan. Ada yang mengajak berfikir secara kritis dalam nada bersahaja. Tak kurang yang bernuansa perjuangan dan tarbiyah. Jiwa yang lalai ini terasa dijentik oleh penulisan kalian. Teruskan menulis.

Tulisan – tulisan kalian adalah penawar.

Saya seorang yang miskin dalam perbendaharaan kata dan ilmu. Sememangnya saya tidak layak untuk menulis kalam – kalam berisi tazkirah mahupun nasihat, menyedari saya insan yang terlalu banyak kurang. Terlalu amat. Itu belum dihitung gunung dosa yang ditanggung. Sungguh kerdil rasanya untuk menulis.

Cuma sedikit termotivasi bila memikirkan..

Menulis sebenarnya mengingatkan hati sendiri – memberitahu diri sendiri supaya cakna dengan suasana. Mudah – mudahan dengan wasilah penulisan, kita termasuk didalam golongan orang – orang yang saling berpesan pada kebenaran dan kesabaran.

Kata junjungan mulia juga, ( solallah alaihi wasallam) ‘ sampaikanlah dariku - walau satu ayat ’. Maka sampaikanlah risalah kebenaran itu menurut apa yang termampu. Dengan apa dan bagaimana caranya, terserah. sampaikanlah..

Andai diri sendiri tidak dapat mengambil manfaat dan hikmah dari apa yang ditulis, mungkin dari sisi lain - ada yang dapat mengutip walau secebis, paling tidak sezarah istifadah dari hasil penulisan tersebut. Mudah – mudahan ada kebaikannya di situ, InsyaAllah.

Telusurilah pula era sebelum merdeka. Bagaimana penulisan demi penulisan di dada majalah dan akhbar di kala itu mampu mencetuskan kesedaran masyarakat tentang betapa tragisnya kuasa penjajah di tanah air sendiri. Gelombang kesedaran dan kefahaman yang timbul hasil dari penulisan berbaur semangat cintakan tanah air - kemudiannya menatijahkan tindakan dan kesepaduan yang kukuh di kalangan masyarakat untuk bersatu menentang kuasa asing pada masa itu. Hebat kan kuasa penulisan ? Sungguh, mata pena lebih tajam dari mata pedang.


Uslub dakwah Hasan Al Banna.


Saya memang sudah lama mengagumi tokoh Hasan Al Banna dan saya makin terpesona pada tokoh mujaddid itu bilamana saya membaca sebuah buku karangan Hasan al banna yang ditulis oleh beliau dalam bentuk memoir atau diari. Beliau di antara tokoh yang lahir dari madrasah sufi . Menghayati lembar demi lembar tulisannya membuatkan saya tenggelam mengagumi prinsip dan fikrahnya yang tulus, semangat dakwahnya dan ketegasan jiwanya dalam memelihara thaqafah islamiyyah – di dalam rangka memartabatkan syariat islam setinggi – tingginya. Sebetulnya, beliau adalah sosok pemimpin yang telah disediakan Allah.

Saya tidak berhajat untuk mengulas tentang buku tersebut. Kita masih berbicara tentang pena dan penulisan. :) Mengenai memoir itu, saya begitu tertarik dengan uslub dakwah Al Banna . Diceritakan di dalam memoir, bagaimana beliau dan beberapa pemuda pada masa itu telah ‘meng-inisiatifkan’ sebuah kumpulan yang diberi nama ‘ Asosiasi Anti Haram ’ dalam gerak kerja amar makruf nahi mungkar mereka kepada masyarakat. ( sebelum wujudnya ikhwanul muslimin )

Aktiviti yang dilakukan adalah memberi teguran dengan tulisan kepada pelaku maksiat.


Begini ditulis di dalam memoir :


‘Pelaku’ disini adalah mereka yg diketahui oleh Asosiasi telah melakukan tindakan dosa atau tidak menunaikan ibadah sebagaimana mestinya, khususnya berkenaan dengan solat. Barangsiapa tidak berpuasa di bulan ramadhan kemudian diketahui oleh anggota asosiasi, maka tidak lama kemudian akan datang kepadanya selembar kertas teguran yang memperingatkan dengan keras tindakan kemungkaran ini.
... lelaki yang diketahui memakai perhiasan emas akan dikirimkan lembaran kertas berisi keterangan tentang larangan syariat mengenai hal itu. Demikianlah, dengan tanpa memilih bulu; tua mahupun muda, yang diketahui melakukan tindakan dosa sudah pasti akan dikirimkan kertas teguran oleh asosiasi berisi larangan atas tindakan dosa tersebut.


Subhanallah. Mantapnya dakwah - sehinggakan mereka dapat mengecam dan mengenal pasti siapakah lelaki yang memakai perhiasan emas ! Situasi yang menunjukkan betapa prihatin dan kasihnya mereka kepada masyarakat dan kebenaran itu dizahirkan melalui kiriman ‘surat – surat cinta’ mereka.

Sekali lagi – pena juga mampu ‘berkata – kata’.


Tidak dapat dinafikan, penulisan juga merupakan satu cabang dakwah dan medium untuk menyeru kepada kebaikan andai itu adalah pilihan kita.Jangan dilupa, kerana kesungguhan ulama – ulama dahulu menulis jugalah, maka kita pada hari ini bisa menekuni pelbagai cabang khazanah ilmu dan mengambil manfaat yang terlalu besar dari penulisan mereka.

Kata Hasan Al Bana lagi di dalam memoir nya :


Jika apa yang saya tulis itu adalah sesuatu yang benar, maka alhamdulillah. Namun jika tidak, maka astaghfirullah. Saya yakin bahawa kalaupun tulisan ini tidak bermanfaat, InsyaAllah tetap tidak akan membawa mudharat. Namun kebaikanlah yang saya inginkan, dan Allah sajalah yang memberikan taufiq.Saya juga ingin menulis perkara yang sama seperti Al Banna.

Jika apa yang saya tulis adalah sesuatu yang benar, maka alhamdulillah. Namun jika tidak, maka astaghfirullah. Semoga Allah berkenan memberikan hidayah dan taufiqNya kepada kita.

Untuk akhirnya, Serulah kepada kebenaran – Andai manusia tidak menghiraukan seruan itu, ketahuilah - seluruh alam ini akan bisa memahaminya.

Teruskan menulis dan berkarya buat teman – teman bloggers ! :)Wassalam

0 comments:

Post a Comment